marți, 15 februarie 2011

Tortul de 30 de ani

Desi am zis ca nu voi posta acest tort pentru ca pur si simplu nu reusesc sa fac decoartiile specifice unui tort, m'am gandit totusi ca gustul a fost nemaipomenit si designul l'ar putea incerca oricine cu mai mult talent decat mine. Inca ma gandesc daca sa pun si poza finala :)))
A fost primul meu tort de ciocolata, un tort ales de sotul meu si care daca ar fi fost putin mai insiropat ar fi fost si mai si...este un tort de ciocoalata dar care se poate manca pe saturate pentru ca nu pica greu.
Reteta originala o am de aici

Tortul este facut din 2 blaturi:

 Ingrediente pentru blatul de cacao:

4 oua
150 g zahar
50 ml ulei
50 g cacao neagra
1 praf de copt
4 linguri faina
15 ml esenta de rom

Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare. Cand si-au dublat volumul se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine ca o crema si aproape ca si-a triplat volumul. Turnam uleiul cate putin, esenta de rom si la sfarsit incorporam usor faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.

Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, in jur de 25-30 de minute. Facem testul cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se taie in 2.


Ingrediente pentru blatul de nuca:

2 oua
2 linguri zahar
1 lingura ulei
100 g nuca macinata
 2 linguri faina
 1 varf cutit bicarbonat
 10 ml esenta de rom

Procedam intocmai ca la blatul de cacao. Se bat ouale bine cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Se mixeaza in continuare pana compozitia devine ca o crema, apoi adaugam pe rand uleiul, esenta de rom, faina amestecata cu bicarbonat si la sfarsit nuca macinata fin.

Coacem compozitia in aceeasi tava ca si blatul de cacao, la foc mediu, in jur de 15-20 de minute, pana incep sa se aureasca marginile. Vom obtine un blat subtire.


Ingrediente pentru crema:

250 g ciocolata amaruie
50 g unt
200 ml frisca lichida
esenta de rom

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu frisca lichida si untul. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se amesteca bine pana la omogenizare. Se da la rece pana se intareste, se adauga esenta de rom, dupa care se mixeaza. Vom obtine o crema pufoasa si delicioasa de ciocolata cu rom.


Ingrediente pentru glazura:

100 g ciocolata amaruie
100 ml frisca lichida
50 g unt

Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu frisca si untul. Se omogenizeaza si se da la rece pana a ajuns la consistenta unei smantani mai subtiri. Trebuie sa curga, dar sa nu fuga de pe tort.

Ingrediente pentru sirop:

200 ml apa
200 g zahar
esenta de rom

Se amesteca apa cu zaharul si esenta de rom. Se poate folosi rece sau fiert.

Ingrediente pentru decor:
150 ml frisca lichida
1 plic intaritor frisca Dr Oetker
ciocolata rasa
eu am mai facut si 3 trandafiri din 6 bomboane sugus

Blaturile le insiropam atat cat sa fie pe gustul fiecaruia. Eu le'am insiropat dar tot nu suficient.
Crema o impartim in 2 parti.

Punem unul din blaturile de cacao pe un platou, jumatate din crema, blatul de nuca, cea de-a 2-a jumatate de crema si acoperim cu celalalt blat de cacao. Dam la frigider pentru cateva ore. Ideea e ca trebuie sa fie foarte rece inainte de a turna glazura.

Deci, peste blatul rece se toarna glazura, incepand din mijlocul tortului, ajutand-o cu o spatula, sa curga usor spre margini. Dam din nou la rece pana se intareste glazura, dupa care ornam cu frisca batuta si cu ce mai dorim noi.
Si iata poza finala:))
Sa aveti pofta!

2 comentarii:

  1. mie-mi place si cum arata!de gustos nici nu se pune problema,la cum gatesti...

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc, ralu! esti o draguta, ca de obicei!

    RăspundețiȘtergere