miercuri, 20 octombrie 2010

Tort diplomat cu piscoturi

Tortul diplomat a inceput sa fie facut in casa noastra din dorinta de a manca si piticul nostru ceva dulce si sanatos macar la o zi mai speciala! Asadar, atat de ziua lui cat si de Sf Cuv. Luca pe care am sarbatorit'o zilele trecute, mami a pregatit acest tortulet insa piticul nostru chiar nu vrea sa guste din aceasta bunatate...si nu e tortul problema caci nici un tort n'a fost vreodata gustat de el...cuvintele prajitura si tort nu semnifica nimic bun pentru el insa lumanarea din tort in care trebuie sa sufle face toata treaba...asa ca macar pentru aceste momente si tot se merita sa gatesc un tort!

Ingrediente:
1 pachet de piscoturi
6 galbenusuri
2 cani de zahar
1 cutie compot de anans
4 plicuri gelatina Dr Oetker
500 ml frisca (eu fac frisca din smanatana cu cateva linguri bune de zahar)
fructe: kiwi, mandarine, banane, anans, piersici


Se face compozitia mestecand bine galbenusurile cu cele 2 cani de zahar, se adauga apoi sucul din compotul de anans si se pune la foc mic. se mesteca pana devine o compozitie mai groasa apoi se da la racit. separat, in 200 ml de apa calduta se lasa gelatina la inmuiat.
dupa ce compozitia s'a racit se adauga gelatina. separat, se mixeaza frisca din smanatana si cateva linguri de zahar si se pune in frigider la rece. in aceasta frisca se adauga treptat compozitia rezultata mai sus. adaugam apoi si anansul scurs bine.
intr'o cratita punem o folie de plastic iar la fund facem un aranjament din fructe, apoi punem un strat de compozitie, un strat de fructe (la alegere sau combinate - eu pun un strat de kiwi, compozitie, un strat de piersici, compozitie, un strat de mandarine si tot asa) si continuam pana se termina compozitia. la final punem un strat de piscoturi.
daca tortul se prepara intr'o oala cu fundul detasabil atunci piscoturile vor fi puse la fund.
Se lasa peste noapte la frigier, a doua zi se rastoarna si se orneaza dupa preferinte! Se pot adauga si piscoturi pe margine!
Sa aveti pofta!






La primul tort am adaugat in compozitie si o budinca de vanilie intrucat a fost proiectat pentru 20 de persoane. Se pot pune insa si mai multe galbenusuri insa asa mi s'a parut mie mai usor de digerat. In plus, la primul tort piscoturile de pe margine au fost montate odata cu turnarea tortului in vas astfel incat l'am imbract pe tot in frisca, intr'un final!

Un comentariu: