duminică, 24 aprilie 2011

Tort diplomat cu blat pandispan

Astazi printesa noastra face primul anisor, e o zi speciala pentru familia noastra, suntem bucurosi ca avem o fetita mare si atat de frumoasa si ne dorim din suflet sa fie sanatoasa atat ea cat si fratiorul ei scump! Va iubim, puiutii nostri dragi!
Va invitam pe toti la o felie mare de tort si va uram cu aceasta ocazie Sarbatori fericite!
Hristos a inviat!
(tortul nu  este aici in forma finala...voi reveni cu alte poze in curand).
Iata si prima poza din aceasta dimineata cand printesa a primit primele floricele de la tati!

Tortul s'a dorit a fi unul sub forma de fluturas insa a iesit atat de mare ca n'am avut platou potrivit pentru a forma aripioarele astefel incat intr'un final l'am unit si a ramas rotund.

Ingrediente pentru blat:
5 oua
5 linguri zahar
3 linguri ulei
5 linguri faina
esenta de vanilie
jumatate de plic praf de copt

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca impreuna cu uleiul si esenta de vanilie, ca la maioneza, apoi se toarna peste bezea. Se omogenizeaza dupa care se adauga faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor.
Aluatul obtinut se toarna intr-o tava cu inel detasabil tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pana se rumeneste. Se face proba cu scobitoarea.

Ingrediente pentru crema:

5 galbenusuri
100 g zahar
200 ml lapte
800 g smantana pentru frisca+3 linguri de zahar

3 plicuri intaritor de frisca
30 g gelatina
2 cutii compot de ananas
2 portocale
1 banana
200 g biscuiti obisnuiti
1 tub de frisca pentru ornat

Gelatina se pune la inmuiat in 200 ml apa rece.
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele cate putin, se omogenizeaza si se pune la foc mic, sa fiarba pana incepe sa se ingroase, ca o smantana mai subtire, amestecand continuu.
Lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Se lasa la racit complet si cand incepe sa se ingroase, se adauga frisca batuta facuta din smantana si 3 linguri de zahar, ananasul taiat cubulete si banana. Portocalele le'am folosit la decor dar pot face si ele parte din fructele care formeaza compozitia.
Blatul copt si racit il taiem in 2.
Punem primul blat in tava cu inel detasabil, insiropam cu zeama de la un compot de ananas, dupa care punem 1 strat de crema. Acoperim cu biscuitii insiropati in compot de anans, nivelam si acoperim cu un alt strat de crema, nivelam si acoperim cel de-al doilea blat, insiropat cu restul de compot.
Dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste crema.
Scoatem inelul detasabil, asezam tortul pe un platou, acoperim cu frisca si il decoram in functie de preferinte.
Si inca o data, La multi ani, Maia, iubita noastra mica si dulce!

Sa aveti pofta!
Reteta originala cu tot cu fluturas o gasiti aici.

2 comentarii: