duminică, 27 februarie 2011

Tort de mere cu portocale

E duminica, zi de relaxare si de poftit la ceva dulce. Desi e sfarsitul iernii calendaristic nu putem sarbatori inca venirea primaverii cu un tort dar putem gasi mereu altceva de sarbatorit in ideea de a face ceva dulce. Si iata ca putem sarbatori o dulceata de fetita care a facut 10 luni si care a luat'o singura la pas. In cinstea Maiutei, va invitam pe toti la o felie de tort dulce si racoritor cu frisca multa.


Initial mi'am propus sa fac un tort de mere cu blat de crema de zahar ars dar pe parcurs am mai schimbat reteta si iata ce a iesit.

Ingrediente:
mere cat sa incapa in vas
400 g zahar
felii de portocale 
coaja de la o jumatate de portocala
100 g unt
4 oua
4 linguri faina pline varf
250 ml lapte
jumatate de pachet praf de copt Dr Oetker
300 g frisca pentru ornat

Intr'un vas punem 200 g de zahar la caramelizat. Intindem zaharul topit pe peretii vasului pana sus iar dupa ce s'a topit adaugam 100 g unt. Dupa ce untul e topit aranjam merele curatate, scobite si umplute cu cate o felie de portocala curatata de pielita alba si dam la cuptor pana merele se inmoaie.
Intre timp pregatim blatul. Mixam 200 g zahar cu cele 4 oua pana zaharul se topeste. Punem apoi coaja de portocala.
Cele 4 linguri de faina pline cu varf le presuram treptat, continuand sa mixam. Adaugam si praful de copt iar la sfarsit turnam usor laptele caldut si mixam bine.
Compozitia rezultata o turnam peste merele inmuiate si bagam inapoi la cuptor la foc mic timp de 40 de minute fara a deschide usa cuptorului in prima jumatate de ora. 
Facem si testul cu scobitoarea, stingem focul si lasam tortul la racit in cuptor cu usa deschisa.

Cand tortul este rece, il rasturnam pe un platou si'l punem la frigider pentru cateva ore.

Intre timp batem smantana cu zaharul pentru a prepara frisca si adaugam 1 pliculet de intaritor pentru frisca de care eu mereu uit. O punem la rece iar cand tortul este rece bine il ornam cu frisca in functie de preferinte.

Si iat'o si pe micuta de 10 luni!


Sa aveti pofta!

miercuri, 23 februarie 2011

Macaroane cu branza

Aceste macaroane cu branza sunt preparate in casa noastra cam de doua ori pe saptamana. Recunosc ca mor dupa acest gust dulce-sarat si pentru ca se fac atat de repede de multe ori masa de seara se sfarseste cu aceasta mancare.
Ingrediente:
250 g paste
250 g branza de vaci sarata
1 ceapa mica
50 ml ulei
2 linguri zahar

Pastele se fierb, se clatesc bine si se scurg.
In uleiul incins, punem ceapa taiata marunt pana se inmoaie. Branza o taiem dupa preferinte.
Turnam apoi peste macaroane ceapa, branza si zaharul. Punem pe foc cateva minute pana ce branza incepe sa se inmoaie putin, stingem focul si servim! Simplu, usor si gustos!:))
Sa aveti pofta!

luni, 21 februarie 2011

Chiftelute in sos tomat

Acest sos imi aduce aminte de copilarie. Ca sa fie mai mancabile, chiftelutele erau preparate cu sos si servite alaturi de un piure de cartofi. Mancarea avea un real succes la un copil atat de pretentios la mancare cum am fost eu. :))
Chiftelutele se fac dupa aceeasi reteta ca si aici. Atat doar ca de data acesta nu le'am mai facut rotunde si in baie de ulei ci le'am rumenit pe o parte si pe cealalata in mai putin ulei.
Ingrediente pentru sosul tomat:
2 cani apa
2 linguri pasta de tomate
1 lingura faina
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
condimente: busuioc, oregano, foi de dafin, piper macinat

Punem la fiert apa, pasta de tomate, sarea, zaharul si condimentele. Cand da in fiert adaugam lingura de faina diluata in apa rece (turnam cate putin si mestecam continu). Lasam sa fiarba 10 minute avand grija sa mestecam pentru a nu se prinde.
Stingem apoi focul, punem chiftelutele inauntru si le cufundam bine in sos. Lasam 10 minute sa se inmoaie si servim apoi.
De data acesta am servit alaturi de un pilaf de orez.

Sa aveti pofta!

vineri, 18 februarie 2011

Ciorba de pui cu cartofi


Ingrediente:
carne de pui
1 morcov mare
2 cepe
4-5 cartofi
1 ardel sau o lingura de gogosari pentru iarna
2 linguri paste de tomate
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
1.5 litri bors acru
smantana pentru dres

Carnea se pune la foc, se spumeaza, se sareaza si se adauga morcovul si ceapa.
Se lasa sa fiarba iar cand carnea este aproape gata se adauga ardelul (gogosarii), cartofii si pasta de tomate.
Se lasa sa fiarba si cartofii iar la final se toarna borsul acru, se pune sare dupa gust, se lasa sa dea un clocot si se stinge adaugand patrunjelul si mararul tocate.
Se lasa ciorba sa se odihneasca 20 de minute si se serveste apoi dres cu smantana.
Sa aveti pofta!

joi, 17 februarie 2011

Budinca de iaurt

Iata o budinca atat pentru copii mai mari de 1 an cat si pentru restul familiei. E atat de pufoasa si de delicioasa incat cu siguranta voi repeta experienta. Savurand o portie din aceasta budinca mi'am dat seama ca soacra mea face una la fel de buna cu lapte dulce si probabil cu mai multe oua pe care o voi incerca si eu cat de curand!


Ingrediente:
jumatate de pachet paste fainoase (al meu era de 500 g)
500 ml iaurt de casa
3 oua
200 g zahar
mirodenii (e foarte buna esenta de vanilie in aceasta budinca  - eu am folosit ce aveam in casa, respectiv coaja de la o portocala)
optional: stafide


Pastele se fierb conform timpului de pe ambalaj apoi se clatesc foarte bine in cateva ape.
Intre timp se amesteca ouale cu zaharul, se adauga iaurtul, mirodeniile si se amesteca bine.


Compozitia rezultata se toarna peste pastele scurse bine de apa si se amesteca pana se omogenizeaza.


Se tapeteaza un vas pentru cuptor cu ulei si faina, se toarna compozitia si se baga in cuptorul preincalzit la foc mediu pana se rumeneste usor deasupra (se formeaza o crusta).
Sa aveti pofta!

marți, 15 februarie 2011

Tortul de 30 de ani

Desi am zis ca nu voi posta acest tort pentru ca pur si simplu nu reusesc sa fac decoartiile specifice unui tort, m'am gandit totusi ca gustul a fost nemaipomenit si designul l'ar putea incerca oricine cu mai mult talent decat mine. Inca ma gandesc daca sa pun si poza finala :)))
A fost primul meu tort de ciocolata, un tort ales de sotul meu si care daca ar fi fost putin mai insiropat ar fi fost si mai si...este un tort de ciocoalata dar care se poate manca pe saturate pentru ca nu pica greu.
Reteta originala o am de aici

Tortul este facut din 2 blaturi:

 Ingrediente pentru blatul de cacao:

4 oua
150 g zahar
50 ml ulei
50 g cacao neagra
1 praf de copt
4 linguri faina
15 ml esenta de rom

Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare. Cand si-au dublat volumul se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine ca o crema si aproape ca si-a triplat volumul. Turnam uleiul cate putin, esenta de rom si la sfarsit incorporam usor faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.

Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, in jur de 25-30 de minute. Facem testul cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se taie in 2.


Ingrediente pentru blatul de nuca:

2 oua
2 linguri zahar
1 lingura ulei
100 g nuca macinata
 2 linguri faina
 1 varf cutit bicarbonat
 10 ml esenta de rom

Procedam intocmai ca la blatul de cacao. Se bat ouale bine cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Se mixeaza in continuare pana compozitia devine ca o crema, apoi adaugam pe rand uleiul, esenta de rom, faina amestecata cu bicarbonat si la sfarsit nuca macinata fin.

Coacem compozitia in aceeasi tava ca si blatul de cacao, la foc mediu, in jur de 15-20 de minute, pana incep sa se aureasca marginile. Vom obtine un blat subtire.


Ingrediente pentru crema:

250 g ciocolata amaruie
50 g unt
200 ml frisca lichida
esenta de rom

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu frisca lichida si untul. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se amesteca bine pana la omogenizare. Se da la rece pana se intareste, se adauga esenta de rom, dupa care se mixeaza. Vom obtine o crema pufoasa si delicioasa de ciocolata cu rom.


Ingrediente pentru glazura:

100 g ciocolata amaruie
100 ml frisca lichida
50 g unt

Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu frisca si untul. Se omogenizeaza si se da la rece pana a ajuns la consistenta unei smantani mai subtiri. Trebuie sa curga, dar sa nu fuga de pe tort.

Ingrediente pentru sirop:

200 ml apa
200 g zahar
esenta de rom

Se amesteca apa cu zaharul si esenta de rom. Se poate folosi rece sau fiert.

Ingrediente pentru decor:
150 ml frisca lichida
1 plic intaritor frisca Dr Oetker
ciocolata rasa
eu am mai facut si 3 trandafiri din 6 bomboane sugus

Blaturile le insiropam atat cat sa fie pe gustul fiecaruia. Eu le'am insiropat dar tot nu suficient.
Crema o impartim in 2 parti.

Punem unul din blaturile de cacao pe un platou, jumatate din crema, blatul de nuca, cea de-a 2-a jumatate de crema si acoperim cu celalalt blat de cacao. Dam la frigider pentru cateva ore. Ideea e ca trebuie sa fie foarte rece inainte de a turna glazura.

Deci, peste blatul rece se toarna glazura, incepand din mijlocul tortului, ajutand-o cu o spatula, sa curga usor spre margini. Dam din nou la rece pana se intareste glazura, dupa care ornam cu frisca batuta si cu ce mai dorim noi.
Si iata poza finala:))
Sa aveti pofta!

sâmbătă, 12 februarie 2011

Pui cu smantana

Aceasta mancare este pe gustul intregii familii, de la mic la mare asa ca ori de cate ori cineva pofteste se si face.
Ingrediente:
carne de pui
300 g smantana
500 ml lapte dulce
100 g faina
100 ml ulei
2 cepe mari
busuioc, oregano
sare


Carnea se presara cu sare si se pune la inabusit impreuna cu ceapa taiata marunt si uleiul.


Carnea se acopera cu apa, tigaia se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba.
Cand carnea este inabusita o scoatem iar in sosul ramas turnam faina dizolvata cu lapte dulce rece amestecand pentru a evita formarea cocoloaselor.
Adaugam apoi si restul de lapte si fierbem timp de 15 de minute. Spre sfarsitul fierberii adaugam smantana si condimentele si potrivim de sare.
Sosul rezultat se strecoara, se amesteca cu carnea si se continua fierberea impreuna timp de 15 minute.
Noi am servit cu mamaliguta!
Sa aveti pofta!
Si iata si ajutorul meu nelipsit de la gatit!:))

Ati ghicit, e Luca mic si scump!

vineri, 11 februarie 2011

Cutiute cu masline

Iata o reteta cu adevarat delicioasa si pufoasa imprumutata de la aceeasi Furnicuta boscodina de la care am mai incercat si alte retete buuuuune buuuune! Am facut cateva modificari in ingrediente insa ceea ce a iesit a fost pe placul tuturor celor care au testat aceste cutiute.


Ingrediente pentru aluat:
300 g faina
10 g drojdie
70 ml ulei
2 linguri apa calda
1 lingurita rasa sare
1 lingurita rasa zahar
1 galbenus
170 g iaurt


Ingrediente pentru umplutura:
1 lingura pasta de rosii
60 g masline negre fara samburi
1 varf cutit chilli
patrunjel verde
cativa samburi de nuca
piper negru praf
boia dulce
o ceapa mijlocie
30g masline verzi taiate marunt

Amestecam intr-un castron faina, zaharul, sarea. Drojdia o dizolvam in apa si adaugam uleiul. Turnam lichidul peste amestecul de faina. Adaugam galbenusul de ou si iaurtul si framantam aluatul. Acoperim castronul cu o punga si un servet de bucatarie si lasam sa se odihneasca jumatate de ora.

Intre timp pregatim umplutura. Toate ingredientele umpluturii exceptand ultimele 30g de masline verzi, se pun in robotul de bucatarie si se toaca marunt. Adaugam si cele 30 de grame de masline verzi taiate marunt si amestecam cu lingura.
Din coca facem bilute sub forma de cerc. Se unge cu galbenus de ou amestecat cu lapte pe dinauntru, punem umplutura in mijloc si inchidem formand 4 colturi. Coca inchisa trebuie sa acopere o parte buna din umplutura, asa nu se arde, dar trebuie sa ramana si putina compozitie descoperita.
Se pun cutiutele in tava , se ung cu galbenusul de ou ramas si se coc in cuptorul preincalzit pana se rumenesc.
Ale mele nu au iesit foarte aspectuoase dar cu adevarat gustoase. Si merg de minune cu bere! :)
Sa aveti pofta!

joi, 10 februarie 2011

Chiftelute in ceapa marinata

Iata una din mancarurile mele preferate care nu lipseste de la nici o masa importanta de peste an.




Ingrediente pentru chiftelute:
300 g carne de porc tocata
300 g carne de vita tocata
200 g paine alba inmuiata in apa
3 cepe
2 oua
2 cartofi
5-6 catei de usturoi
piper si sare dupa gust
1 lingura delikat


Carnea, ceapa, usturoiul, painea si cartofii se trec prin masina de tocat, se amesteca apoi cu ouale, delikatul, sarea si piperul si se obtine o pasta. Aceasta se modeleaza sub forma de bilute care se prajesc intr'o baie de ulei infierbantat pana se rumenesc uniform.


Ingrediente pentru ceapa marinata:
200 ml otet
2-3 litri apa
10-15 boabe piper
2-3 foi de dafin
5-6 cepe 


Se pune la fiert apa, otetul, piperul de foile de dafin.
Intre timp se taie ceapa solzisori.
Cand amestecul de mai sus da in clocot se ia vasul de pe foc si se adauga ceapa taiata.
Se acopera vasul si se lasa ceapa la macerat 2 ore pana se raceste.
Cand s'a racit se scoate ceapa si se scurge bine strangand'o in pumn avand grija sa eliminam piperul si foile de dafin.
Se amesteca cu 2-3 linguri de maioneza (facuta la mixer dintr'un ou, 200 ml ulei, 1 lingura otet si un varf cutit sare).
Se aseaza apoi pe un platou iar deasupra se presara chiftelutele.
Sa aveti pofta!